Този сайт използва "бисквитки" единствено за да сездаде сесия за ползването му и да се отчете трафика на сайта!
С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"!   OK
Български Руский English
Ресторант
Фишер

История

   През римската епоха в града квартирува част от 11-и Клавдиев легион. Информация за това се черпи от каменен надпис, датиращ от 18 октомври 294 г. Името Трансмариска означава „Селище зад блатата“, визирайки срещуположната равна като тепсия низина около днешния румънски град Олтеница. При император Валент (366) е построен мост от салове на река Дунав при войната му с готите.Мелница
Градът е част от старобългарските крепости от времето на Първото българско царство, а името му отразява титла. „Тмутаракан“ е таркан-военноначалник на гранично подразделение. Средновековни арабски географи отбелязват града с имената Рекран, Закатра, Тракан, Тарака. Други го споменават като Туквант, Торкан, Дуракам, Дирака, Диркана, Таткракам. През XV – XVI век в града е имало много водни (на река Дунав) и вятърни (по хълмовете на брега) мелници, които са просъществували до по-късно, а последната водна мелница (шифмюле) е доживяла до 1942 г.

В историята на Тутракан са записани имената на 2 видни руски пълководци. На 10.05.1773 г. ген. Александър Суворов превзема града. След оттеглянето на руските войски турците разширяват и укрепват крепостта, но това не попречва на ген. Михаил Кутузов да го завладее на 11.10.1810 г.  (УИКИПЕДИЯ)

    А Тутраканската епопея е най-голямата българска военна победа в настъпателна операция по превземане на модерно обурудвана крепост. На 5 и 6 септември 1916г., само за 36 часа, от движение, без подготовка частите на 3-та Българска армия, 4-та Преславска дивизия и 1-ва Софийска дивизия, командвани от генерал Пантелей Киселов разгромяват румънския гарнизон и превземат "на нож" тогава  румънската крепост - Тутракан. (Блога на HanKrum и Vilito)Старата камбанария

    В Тутракан е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Със своята самобитност, чистота и възрожденски дух Архитектурен комплекс “Рибарската махала” е съхранен за поколенията в своя автентичен вид с рибарските мрежи, с лодкарските работилници и рибарските къщи. Той напомня като жива легенда за този поминък на нашите прадеди, предава се от поколение на поколение, за да може и до днес Тутракан да не загуби същността си като най – виден риболовен и лодкостроителен център на съвременна България по река Дунав.

Имаме честта нашият ресторант да е част от този архитектурен ансамбъл.
Ресторантът е построен на мястото на две рибарски къщи, като е съобразен с автентичния изглед на постройките в комплекса. Конструкцията е от здрав железобетон и камъни от старите рибарски къщи, както и речни камъни.
Отнема доста години за строеж, но хубавите неща стават бавно. В процеса на работа ни хрумнаха доста интересни идеи и ги имплементирахме в сградата. Помня как приятели за подаръци не ми носеха бутилка вино или други подаръци, а камъни от реката или някое интересно дърво.

Всяко камъче, всяко пиронче, всяка дъсчица си заслужава мястото в ресторанта!

За да видите още снимки от историята на Тутракан, Рибарската махала и Ресторант Фишер разгледайте нашата снимкова ГАЛЕРИЯ.